2014年10月8日星期三

『俾香港人既一封信!』

我喺一位土生土長既大馬人,我眼中既香港係一個好地方,有人權,公平,治安好好,我非常鍾意香港,....

我講廣東話,睇講劇,廣州人仲以為我係香港人,有時我會呃佢哋:“喺啊!”,因為香港讓我自豪,英國統治時期,香港經歷幾次金融風波,係香港人都自己搞掂解決,英國佬不嬲唔理,香港人既自立,令唔佩服!

我唔解?點解一個好地方,會俾班細路搞到咁既樣?我想問下班細路(傻峰):“呢哋夠秤未?公投有冇資格嗎?”…

請問班未夠秤既細路讀過幾年書?知唔知道乜係政治?有冇讀過八國聯軍,南京條約,甲午戰爭?

中國俾外國列強瓜分,搞到國唔似國,連食都冇得食,如果唔係因為咁,唔阿爺就唔使飄洋過海來到馬來西亞,變成今日你哋口中既『馬拉人』,細路請三思!

小弟呢幾日通過各方面資料分析,我絕對有理由相信,呢次『佔中』活動係西方國家陰謀,前車可鉴啊,佢哋唔系第一次間接或者直接來“打劫”我既祖國,你哋既國家,細路唔好再做歷史既罪人!拜託!

我同各位香港既小朋友講,和平要求,示威唔系咁嘅,我本人在大馬都有參加示威,摧淚彈我當飯食,俾差人打都有試過,但係我係成人,我經過思考正話參加,細路唔好俾人催眠同洗腦!

細路你識唔識得賺錢?天日你需唔需要伸手同你阿媽囉錢,因為你哋一時既興奮,造成全世界既唐人煩惱,讓你老豆老母激心....

一句說話,中國絕對唔可以再分裂,唔可以再俾外國人吓,世界華人同中國人一定要團結!

返屋企吧唔該!